Summa sidvisningar

lördag 22 januari 2011

Olika sorters tråd i smyckestillverkning

För den som är nyfiken på att göra egna smycken finns det många frågor. En av dem är exempelvis vad man ska använda för tråd. Här bjuder jag på några tips.
Personligen använder jag elastisk tråd (till armband) eller smyckeswire (även kallad tiger tail).


Wire är en mycket stark tråd som består av plastöverdragen och tvinnade metalltrådar. Tråden är styv och lätt att trä i pärlor. Tråden kan du knipa av med en avbitartång och avsluta med klämpärlor i ändarna. Dessa pressar du samman antingen med hjälp av en speciell klämpärletång eller en vanlig plattång. Med klämpärletången får du snygga former. Men använder du en plattång kan du dölja klämpärlorna med klämpärlegömmor. När du klämt över dessa ser gömman ut som en silverpärla. Wiretråd använder du med fördel om du vill göra smycken med karbinlås eller liknande.

Elastisk tråd är en tråd som är perfekt till den som vill göra armband utan lås. Det går snabbt och lätt. Tråden finns i olika tjocklekar. Ju tjockare desto tåligare. Ofta använder jag 0,8 mm eller 1,0 mm. Dessa är dock för tjocka för att använda i exempelvis sötvattenspärlor och seed beds (pyttesmå pärlor. En klassisk råbandsknop är den bästa knuten, en dutt lim på gör den extra hållbar. Ett tips är att se till att knuten hamnar intill en stor pärla eller en mellandel som har lite större hål. Då kan du dra in knuten i pärlan.

Pärltråd används ofta till halsband, är stark och finns i olika storlekar och tjocklekar. Storlek 2 är lämplig till det mesta. Stora pärlor eller pärlor med stort hål kan du använda tjocklek 8 till. När du ska avsluta ett halsband med pärltråd kan du använda knutgömmor, du trär tråden i knutgömman, knyter två gånger, klipper av ändarna, limma lite på knuten och stänger knutgömman. Sedan kan du trä i en ring som du sedan sätter ett lås eller en motring i. Eftersom den här tråden är mjuk så är det nödvändigt med en pärlnål.

Nylonlina är en stark transparent tråd som liknar en vanlig fiskelina (dessa går naturligtvis också att använda i smyckestillverkning). Den här är styv och kan träs utan nål. Tråden finns i transparent färg och i svart och halvgenomskinliga nyanser. Vill du göra halsband med pärlor som ser ut att sväva är den här tråden perfekt. Den är nästintill osynlig. Pärlorna kan du hålla på plats med lim, knutar eller klämpärlor.

Nymotråd ä ren stark flertrådig nylontråd och finns i massor fina färger och storlekar. Den är toppen att använda till små pärlor och vävtekniker. Ett tips är att införskaffa en pärlnål.

Remmar finns i mockaimitation, mocka, läder, bomull eller skinn och finns i flera tjocklekar och är bra till enkla smycken med kanske bara ett hänge i. Numera finns det även flätade remmar som är jättesnyggt till armband till både tjejer och killar.

Memory wire är en metalltråd liknar en spiral. Den är perfekt om man till exempel vill ha flerradiga armband och den kräver inga lås eftersom den kan böjas i ändarna till öglor som stoppar pärlorna. Det fina med memory wire är att den "minns sin egen form" och kan användas till flera sorters smycken; ringar, halsband och armband. Den finns med olika diameter och säljs per antal varv. När man jobbar med memory wire krävs en rundtång och helst en avbitartång som är specialgjort för memory wire.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar